Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα POP: "Παίξ'το ξανά" - Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους!

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα POP: παίξ’ το ξανά
Το Pop* είναι ένα πρόγραμμα σαφώς επηρεασμένο από την λαική κουλτούρα (popular culture) που στοχεύει να εξετάσει εικαστικές δράσεις της σύγχρονης τέχνης εκτυλισσόμενων σε αναλόγου αισθητικής δημοσίων, αστικών ή και εναλλακτικών χώρων. Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να φιλοξενηθεί φέτος για πρώτη φορά στην πόλη της Κατερίνης με τον τίτλο «παίξ’ το ξανά».
Στην ουσία εγκαινιάζεται μία σειρά εικαστικών δράσεων η οποία ανοίγει με την δημιουργία πορτραίτων σε μορφή ασπρόμαυρης αφίσας, σχεδιασμένων έτσι ώστε να τοιχοκολληθούν μετέπειτα σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους της πόλης.
Η ιδέα του προγράμματος προέκυψε μέσα από ένα τριήμερο εργαστήρι που φιλοξενήθηκε στο The craft of raven, στην Κατερίνη κατόπιν πρωτοβουλίας της καλλιτέχνιδος, Γεωργίας Μπούκλα. Το αρχικό κάλεσμα περιλάμβανε την εισαγωγή θεμάτων και δημιουργικών εφαρμογών για την απεικόνιση της γυναικείας εικόνας ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας. Προς τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν χαρακτηριστικοί γυναικείοι ρόλοι από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο των δεκαετιών που προηγήθηκαν της δεκαετίας του 70.
Στην συνέχεια μέσα από αυτή την διαδικασία ξεκίνησε και συνεχίζει επί του παρόντος ένας διάλογος ενδιαφέροντος και συμμετοχής σε Ελλάδα και Αγγλία με στόχο την καλλιτεχνική παραγωγή φωτογραφικών αναπαραστάσεων από κινηματογραφικές αφηγήσεις όπως αυτές προκύπτουν μέσα από ομαδικές συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών και συνεργασίες. Το κυρίως κίνητρο του προγράμματος βέβαια είναι να παρέχει καινούριες και ενδιαφέρουσες δυνατότητες δημιουργικής σκέψης, ευρηματικότητας και ψυχαγωγίας.
Όσοι λοιπόν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στο πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα, παρακαλείσθε να στείλετε τις φωτογραφίες-πορτραίτα σας μέχρι τις 6 Μαρτίου 2016, δεδομένου ότι το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων Λογοτεχνία και Κινηματογράφος που οργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλόλογων Πιερίας και η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης τον Μάρτιο του 2016. Σημειώνεται πως δεν κρίνεται απαραίτητη η προηγούμενη ενασχόληση με την φωτογραφία ή την υποκριτική. Δεν επιβάλλονται ειδικές δεξιότητες ή ταλέντα. Απλά βρείτε τον ρόλο/ους που σας ταιριάζει και αφεθείτε στην φαντασία και κυρίως στην καλή και χιουμοριστική διάθεσή σας.
Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν να υποδυθείτε την Καρέζη, την Χρονοπούλου ή ακόμα και την «ομορφάσχημη» Βασιλειάδου; Ίσως πάλι να γοητεύεστε από πιο ανεξάρτητους κι ελεύθερους χαρακτήρες όπως η ‘Στέλλα’ ή να τολμήσετε να φωτογραφηθείτε ως άλλη αισθησιακή Μέριλιν Μονρό. Και πού ξέρετε, μπορεί στο τέλος ν’ ανακαλύψετε πως πάντα κρύβατε μέσα σας μια δεσποινίδα Σίρλει Τεμπλ!.
Συνοπτικός Οδηγός
Παρακαλώ επιλέξτε και αναδημιουργείστε μία σχετικά εμβληματική εικόνα ενός (η και περισσοτέρων) γυναικείου κινηματογραφικού ή ακόμα και τηλεοπτικού ρόλου πριν την δεκαετία του 70.
- Ποιος ρόλος σας έρχεται πρώτος στο μυαλό;
- Κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε βλέποντας με την οικογένεια τις Κυριακές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας; Με βάση ποια πρότυπα μεγαλώσατε μέσα από αυτούς τους χαρακτήρες;
- Με ποια από τα χαρακτηριστικά αυτών των ρόλων ταυτίζεστε; (Φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, συγκεκριμένο ντύσιμο/στυλ αγαπημένες σας ατάκες, τραγούδια κτλ)
- Αφήστε τον εαυτό σας να περιηγηθεί μέσα από αυτό το ταξίδι στον χρόνο και ελάτε ίσως σε επαφή με το alter ego σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας ίσως και να δοκιμάσει έναν ρόλο αντίθετο του χαρακτήρα σας.
- Μέσα από αυτή την διαδικασία κρατείστε λίστα από 1-5 ρόλους και τον τίτλο των ταινιών που υποδυθήκατε.
- Σημειώστε 1-5 κύρια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα μέσα από την κάθε ταινία που εσείς ξεχωρίσατε.
- Βρείτε μέσα από το διαδίκτυο 1-5 φωτογραφίες από τον ρολο/ους που επιλέξατε.
- Κατατάξτε με βαθμό προτεραιότητας τους ρόλους (αν είναι πάνω από ένας) και τις φωτογραφίες της επιλογής σας κι επιλέξτε με γνώμονα την προσωπική αισθητική σας και τη δυσκολία του εγχειρήματος ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Επιλέξτε ότι πιο εύκολο, απλό ή πολύπλοκο θέλετε. Απ’ εσάς εξαρτάται πόσο χρόνο και προσπάθεια θα δαπανήσετε. Όπως βλέπετε στις δύο φωτογραφίες επάνω, δεν είναι πιστές κι ίδιες μεταξύ τους. Η φωτογραφία-απομίμηση όμως αναφέρεται στοιχειωδώς σε συγκεκριμένα στοιχεία της πρωτότυπης – Τραπέζι, σερβίτσια, μαύρο φουστάνι, παρόμοιο χτένισμα και κολιέ, τιάρα, γάντια, πίπα τσιγάρου και φυσικά χαμόγελο. Το μυστικό βέβαια είναι και στο καδράρισμα.
- Αν δεν έχετε κάποιο στοιχείο πχ τα μαλλιά ή τις μπότες εποχής και δεν υπάρχει η δυνατότητα να το δανειστείτε από κάποιον, τότε φτιάξτε το με χαρτί/χαρτόνι, ζωγραφίστε το ή ακόμη ακόμη δημιουργήστε το με κολάζ επάνω στην φωτογραφία σας. Γίνετε όσο πιο δημιουργικοί και ευρηματικοί μπορείτε!
- Μπορούν να συμμετέχουν άντρες και παιδιά.
- Δεν χρειάζεται να μπείτε απαραίτητα – επιλεκτικά πάντα - στην διαδικασία να το στήσετε αυτό σε στούντιο με ειδικό και επαγγελματικό εξοπλισμό. Οι παραπάνω φωτογραφίες έγιναν σε σπίτια και χώρους φιλοξενίας από φίλους και συμμετέχοντες. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν με το κινητό και πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα απόγευμα.
- Μπορείτε να αναδημιουργήσετε και φωτογραφίες ομαδικές.
- Οι τελικές αναπαραστατικές φωτογραφίες θα πρέπει να τραβηχτούν και να σταλούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάλυση για να μην αλλοιωθούν στην εκτύπωση, η οποία θα γίνει σε διαστάσεις γιγαντοαφίσας.
- Ολοκληρώστε και αποστείλετε τις φωτογραφίες σας - Πρωτότυπη και απομίμηση – στο gboukla22@hotmail.com με τον τίτλο: Συμμετοχή στο POP μαζί με το όνομά σας και μία υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δίνετε την συγκατάθεσή σας στην εκτύπωση και χρησιμοποίηση από την καλλιτέχνη, Γεωργία Μπούκλα, των φωτογραφιών σας με σκοπό την αφισοκόλληση των δημόσιων χώρων της Κατερίνης μέσα στα πλαίσια, αποκλειστικά και μόνο, των εικαστικών δρώμενων του POP (Present Occupant Project).
Για περαιτέρω διευκρινίσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε στο ως άνω e-mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...